Τετάρτη 23 Απριλίου 2008
Φράουλες και αίμα...
Τετάρτη 16 Απριλίου 2008
Σιδηροκαστρίτικοι Αντίλαλοι
περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας τις γνώμες και τα σχολιά σας.
Πέμπτη 10 Απριλίου 2008
Διευθύνσεις
Η διεύθυνση του συλλόγου είναι: Σαγγαρίου 6 Πευκάκια (Ν. Ιωνία) Τ.Κ 14201 Greece.
Μπορούν επίσης να αποστέλλουν τη διεύθυνσή τους στα email:
1. syndesmos@sidirokastromessinias.gr
2. gkasimis@yahoo.com
Κυριακή 6 Απριλίου 2008
Βιολογικός καθαρισμός στην Κυπαρισσία
Ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει χρόνια τώρα, είναι η ανεξέλεγκτη ρύπανση του Κυπαρισσιακού κόλπου με λύματα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την πόλη της Κυπαρισσίας, αλλά και από άλλα χωριά της παραλιακής ζώνης, με αποτέλεσμα όλη η θάλασσα να έχει μολυνθεί επικίνδυνα. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η μικροκομματική λογική των εκάστοτε δημάρχων της πόλης της Κυπαρισσίας, που μπρος στο λεγόμενο πολιτικό κόστος αδιαφορούν ή υποκύπτουν σε μικροσυμφέροντα ολίγων και η μικρόπνοη λογική ορισμένων κατοίκων οι οποίοι μπλοκάρουν την κατασκευή του έργου. Πρέπει όλοι να καταλάβουν, ότι η καταστροφή της θάλασσας και των παραλιών της περιοχής μας, μόνο δυσάρεστες συνέπειες θα έχει με την μείωση του τουρισμού, που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, αλλά και την δημιουργία μολυσματικών προβλημάτων στους λουόμενους. Μαθαίνω από σχετικό Blog της περιοχής Κυπαρισσίας ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του Δήμου Κυπαρισσίας με την ανάδοχο κοινοπραξία για το έργο του βιολογικού καθαρισμού της πόλης. Ήδη ο φάκελος του έργου βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για υπογραφή της έγκρισης της σύμβασης, κάτι το οποίο ίσως γίνει και μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Από εκεί και πέρα αφού πάρει ο δήμος την εγκεκριμένη σύμβαση στα χέρια του, θα προσκαλέσει τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας για να μπουν οι τελικές υπογραφές και να ξεκινήσουν οι εργασίες του βιολογικού, ενός έργου που περιμένει η πόλη και η γύρω περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.
Τετάρτη 2 Απριλίου 2008
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
ΘΕΜΑ: Παράγοντες που αποτρέπουν την εκλογή τεχνικού επαγγέλματος από τις γυναίκες- προτάσεις αλλαγής αυτής της συμπεριφοράς.
Είναι γεγονός ότι στην πατρίδα μας αλλά και διεθνώς μέσα στην κοινωνία, διαμορφώθηκαν στάσεις και συμπεριφορές των ανθρώπων(ανδρών και γυναικών) σε σχέση την επαγγελματική την οικογενειακή και την γενικότερη στάση τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, οι οποίες είναι συνυφασμένες με τις ιδιαίτερες πολιτικές και πολιτισμικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά καιρούς, καθώς και από την πολιτιστική και ιστορική παράδοση του κάθε λαού. Οι ιδιαιτερότητες αυτές του κάθε λαού και της κάθε κοινωνίας, επέδρασαν και επιδρούν καταλυτικά και ως προς τις επαγγελματικές επιλογές ανδρών και γυναικών. Μια διαδρομή στο χρόνο αποδεικνύει ότι διαμορφώθηκαν επαγγέλματα «αντρικά» και «γυναικεία», όχι με πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Ένα παράδειγμα είναι ότι τα χειρονακτικά επαγγέλματα τα εξασκούσαν κατά κύριο λόγο άνδρες στα αστικά κέντρα, ενώ στην ύπαιθρο και στην επαρχία, οι γυναίκες ασχολούνταν και ασχολούνται ακόμα με την καλλιέργεια της γης(χειρονακτικό επάγγελμα) ισότιμα με τον άνδρα και ταυτόχρονα είχαν και εξακολουθούν να έχουν, την φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας γενικότερα. Βλέπουμε δηλαδή διαφορετική αντιμετώπιση από τους ανθρώπους των χειρονακτικών επαγγελμάτων μέσα στην ίδια χώρα ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα και την περιοχή.
Υπάρχουν βέβαια χώρες σήμερα, που το ποσοστό των γυναικών είναι αρκετά μεγάλο ως προς τη συμμετοχή τους στα τεχνικά επαγγέλματα και η αποδοχή από την κοινωνία των γυναικών σ΄ αυτά, είναι απολύτως φυσιολογική. Οι χώρες αυτές είναι κυρίως οι πρώην σοσιαλιστικές, κυρίως στη Ευρώπη. Σε αυτές τις χώρες οι γυναίκες εργάζονταν σε μεγάλα ποσοστά στα τεχνικά επαγγέλματα με αποδοχές ίδιες με αυτές των ανδρών, καθώς επίσης ετύγχαναν της κοινωνικής προστασίας για την δημιουργία οικογένειας. Στα άλλα κράτη της Ευρώπης το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε αυτά τα επαγγέλματα είναι μικρότερη, αλλά βεβαίως είναι μια αρχή που πρέπει να αναπτυχθεί σε ευρύτερο επίπεδο και με μεγαλύτερη συνέπεια σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην πατρίδα μας.
Η συμμετοχή των γυναικών στα τεχνικά και τεχνολογικά επαγγέλματα στην πατρίδα μας ακόμα και πρόσφατα, κρίνεται μικρή όπως φαίνεται από έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (Ε.Σ.Υ.Ε) .
Εξετάζοντας προσεκτικά τους πίνακες του συντάξαμε, βλέπουμε ότι η συμμετοχή των γυναικών στα τεχνικά επαγγέλματα κρίνεται απελπιστικά μικρή και κυρίως σε επαγγέλματα όπως μηχανικοί αυτοκινήτων, ψυκτικών, υδραυλικών, τεχνιτών Η/Υ, κλπ, αλλά και η τάση των μαθητών και μαθητριών στα Γυμνάσια Λύκεια και ΤΕΕ, ακολουθεί την ίδια δομημένη μέχρι σήμερα λογική.
Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το φαινόμενο αυτό και να διερευνήσουμε μέσα στο μαθητικό πληθυσμό του 7ου ΣΕΚ Αθήνας, τις αιτίες που οδηγούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στις συγκεκριμένες επιλογές επαγγέλματος, αλλά και να κάνουμε με βάση αυτές τις αιτίες και κάποιες προτάσεις για την αλλαγή αυτού του φαινομένου.
Στόχοι της έρευνας ήταν:
1. Η διαπίστωση των τάσεων που επικρατούν μέσα στους μαθητές και τις μαθήτριες ( από την άποψη της σχέσης των δύο φίλων για την επιλογή του επαγγέλματος.
2. Η διερεύνηση των συμπεριφορών που οδήγησαν και οδηγούν τους μαθητές στην εκλογή του συγκεκριμένου επαγγέλματος που επέλεξαν.
3. Η επίδραση αυτής της εκλογής από το εξωτερικό περιβάλλον (Γονείς, Σχολείο, ΜΜΕ κλπ).
4. Πότε έγινε χρονικά αυτή η επιλογή.
5. Η αντίληψη των νέων για τη σχέση ανδρών και γυναικών ως προς την επιλογή των επαγγελμάτων.
6. Η άποψη των μαθητών για το κατά πόσο η επικινδυνότητα ή όχι ενός επαγγέλματος συνδέεται με την επιλογή του από το ένα ή το άλλο φύλο.
7. Πως συνδέεται η συνθετότητα του επαγγέλματος με την επιλογή.
8. Χειρονακτικότητα επαγγέλματος και επιλογή του.
9. Επιλογή επαγγέλματος και οικογενειακή παράδοση.
10. Ο φόρτος των οικογενειακών υποχρεώσεων (σπίτι, παιδιά κλπ) και το είδος του επαγγέλματος που επιλέγουν οι γυναίκες.
11. Κοινωνική καταξίωση και η σχέση της με το είδος του ενασκούμενου επαγγέλματος.
12. Οικονομικές απολαβές και επιλογή επαγγέλματος.
13. Η ύπαρξη γυναικείων και ανδρικών επαγγελμάτων.
14. Είδος ενασκούμενου επαγγέλματος και συναισθηματική ισορροπία.
Για την έρευνά μας συντάξαμε ερωτηματολόγιο με 24 ερωτήσεις κλειστού και ανοικτού τύπου, το οποίο διανεμήθηκε στους μαθητές του σχολείου και σε δείγμα 110 μαθητών (περίπου το 25% του μαθητικού πληθυσμού).
Οι τάξεις που συμμετείχαν στη έρευνα είναι: Α΄ Μηχανολόγων, Α΄ Ηλεκτρολόγων, Α΄ Πληροφορικής, Α΄ Κομμωτικής, Β΄ Οικονομίας Διοίκησης, Β΄ Αμαξωμάτων, β΄ Ηλεκτρονικών, β΄ Πληροφορικής και Γ΄ Κομμωτικής Γ΄ Πληροφορικής, Γ΄ Ηλεκτρονικών στο 1ο και 2ο ΤΕΕ Ζωγράφου.
Η διαδικασία της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου έγινε μέσα στις τάξεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και έγινε μέσα στον Μάρτιο του 2006.
Συμπεράσματα της στατιστικής ανάλυσης
Τα συμπεράσματα τα οποία βγήκαν από την στατιστική ανάλυση των ερωτηματολόγιων είναι τα εξής:
1. Τα παιδιά πιστεύουν ότι το σχολείο τους παρέχει εφόδια για την μετέπειτα εξελιξή τους σε ποσοστό 88% τα αγόρια και 89% τα κορίτσια.
2. Τα επαγγέλματα χωρίζονται σε ανδρικά και σε γυναικεία υποστηρίζει το 66% των αγοριών και το 44% των κοριτσιών. Μεγάλη διφωνία παρατηρείται στα κορίτσια 56% και μικρότερη 34% στα αγόρια που υποστηρίζουν το αντίθετο.
3. Τα επαγγέλματα καταξιώνουν κοινωνικά εξίσου άνδρα και γυναίκα υποστηρίζουν σε ποσοστό 59% τα κορίτσια και 31% τα αγόρια. Τα αγόρια πιστεύουν σε ποσοστό 64% ότι οι άνδρες καταξιώνονται περισσότερο από το επάγγελμα που ασκούν.
4. Το 59% των κοριτσιών και το 40% των αγοριών δεν χαρακτηρίζουν ανδρικό ή γυναικείο το επάγγελμα που σπουδάζουν, ενώ το 60% των αγοριών και το 41% των κοριτσιών χαρακτηρίζουν ανδρικό ή γυναικείο αντίστοιχα το επάγγελμα που σπουδάζουν.
5. Τα αγόρια σε ποσοστό 41% επέλεξαν το επάγγελμα που σπουδάζουν στο Γυμνάσιο και 31% τα κορίτσια. Μεγάλο ποσοστό επιλέγει το επάγγελμα μετά το Λύκειο.
6. Το είδος του επαγγέλματος, δεν είναι αυτό που καταξιώνει κοινωνικά τους ανθρώπους πιστεύει το 78% των αγοριών και το 77% των κοριτσιών.
7. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι υποτυπώδης πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία αγοριών και κοριτσιών τόσο σε επίπεδο σχολείου όσο και σε γενικότερο κοινωνικό επίπεδο, και η τυχαία επιλογή του επαγγέλματος είναι σε μεγάλο ποσοστό υπαρκτή (31% και 26%).
8. Τα αγόρια πιστεύουν ότι έχουν υπεροχή στην καλή εξάσκηση του επαγγέλματος(54%) σε σχέση με το 11% των κοριτσιών, ενώ μεγάλο ποσοστό αγοριών (46%) και κοριτσιών (80%), πιστεύουν ότι και τα δύο φύλα τα καταφέρνουν εξίσου καλά στην άσκηση του επαγγέλματος.
9. Οι γυναίκες δεν επιλέγουν τεχνικά επαγγέλματα γιατί δεν ταιριάζουν με τη φύση τους λέει το 28% των αγοριών και το 22% των κοριτσιών, δεν είναι ικανές να ασκήσουν τεχνικό επάγγελμα πιστεύει το 17% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών. Είναι δύσκολα τα τεχνικά επαγγέλματα γι’ αυτό δεν επιλέγονται από τις γυναίκες, πιστεύει το 20% και το 25% αντίστοιχα αγοριών και κοριτσιών. Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό 35% αγοριών και 30% κοριτσιών πιστεύει ότι η μη επιλογή τεχνικού επαγγέλματος οφείλεται στη κακή ενημέρωση και στη ανυπαρξία επαγγελματικού προσανατολισμού.
10. Η προοπτική της μητρότητας δεν επηρεάζει τη εκλογή του επαγγέλματος πιστεύει το 67% των κοριτσιών και το 55% των αγοριών.
11. Όταν άνδρες και γυναίκες εξασκούν όλα τα επαγγέλματα αυτό συμβάλει στην διαδικασία της πλήρους ισότητας ανδρών και γυναικών πιστεύει, το 88% των κοριτσιών και το 59% των αγοριών.
12. Η γυναίκα που ασκεί τεχνικό επάγγελμα δείχνει ικανότητες ίδιες με των ανδρών πιστεύει το 58% των κοριτσιών και το 44% των αγοριών, όμως και τα δύο φύλα συμφωνούν ότι είναι λύση ανάγκης η άσκηση τεχνικού επαγγέλματος από τις γυναίκες σε ποσοστό 28% και 28% αντίστοιχα. Τα αγόρια σε ποσοστό 25% πιστεύουν ότι οι γυναίκες που ασκού τεχνικό επάγγελμα χάνουν τη θηλυκότητά τους.
13. Η μητρότητα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την πλήρη επαγγελματική ισοτιμία ανδρών και γυναικών, πιστεύει το 63% των αγοριών και το 60% των κοριτσιών.
14. Και τα δύο φύλα πιστεύουν ότι η γυναίκα πρέπει να βρίσκεται στον επαγγελματικό στίβο ανεξάρτητα από την ύπαρξη παιδιών στην οικογένεια σε ποσοστό 88% τα αγόρια και 74% τα κορίτσια. Η οικογένεια υποβοηθείται για να λειτουργεί σωστά με την είσοδο της γυναίκας στο επάγγελμα πιστεύουν σε ποσοστό 87% τα αγόρια και σε ποσοστό 67% τα κορίτσια. Η ανατροφή των παιδιών είναι ευθύνη και των δύο συζύγων πιστεύει το100% των κοριτσιών και το 94% των αγοριών.
Προτάσεις της ομάδας εργασίας
1. Βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα.
2. Πλήρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάπτυξη του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία τα οποία πρέπει να πλαισιωθούν από ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους κλπ.
3. Η ουσιαστικοποίηση του μαθήματος της τεχνολογίας στα Γυμνάσια με την υποβοήθησή του από πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο και αύξηση του αριθμού των ωρών στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών και των μαθητριών στα τεχνικά και τεχνολογικά επαγγέλματα.
4. Βελτίωση των κοινωνικών παροχών (παιδικοί και συμβουλευτικοί σταθμοί, κοινωνικές παροχές, κοινωνική προστασία) από το κράτος, για την υποβοήθηση της μητρότητας και της οικογένειας, για να μπορεί η γυναίκα να ασκεί με τις ίδιες δυνατότητες με τον άνδρα το επάγγελμα της.
5. Επιδότηση από το κράτος θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που θα απευθύνονται σε γυναίκες που θα επιλέγουν τεχνικά επαγγέλματα.
6. Αλλαγή της νοοτροπίας γύρω από τα επαγγέλματα, με την ενημέρωση γύρω από αυτά και απαλλαγή από το σύνδρομο ότι μόνο κάποια επαγγέλματα μπορούν να καταξιώσουν τον άνθρωπο ανάλογα με το φύλο του.
7. Απαλλαγή από το σύνδρομο των γυναικείων και ανδρικών επαγγελμάτων, διότι πιστεύουμε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν να ασκήσουν με την ίδια επιτυχία όλα τα επαγγέλματα.
8. Ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων και δημιουργία κοινωνικών κινημάτων για την κατάκτηση της ισότητας. Η κοινωνία έχει ανάγκη ισότιμα και τον άνδρα και τη γυναίκα σε πλήρη ισορροπία, για την επίτευξη της ευημερίας της.