Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Νέος "Καποδίστριας"

Η προηγούμενη συνένωση των δήμων και των κοινοτήτων της χώρας, προσπάθησε να δημιουργήσει νέα δεδομένα για τη χώρα. Ο στόχος της συνένωσης αυτής, είχε να κάνει με την ενίσχυση των μικρών κοινοτήτων, με την εξασφάλιση κοινοτικών κονδυλίων για πιο ορθολογική και οικονομικότερη διαχείριση, με την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων είτε αυτό είχε να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό είτε με διοικητικές ή άλλες υπηρεσίες και γενικότερα με την ανάγκη ενός νοικοκυρέματος που θα δημιουργούσε μια νέα δυναμική ανάπτυξης της επαρχίας και της Ελλάδας γενικότερα. Βεβαίως οι πιο πολλές από τις συνενώσεις αυτές, έγιναν με πολιτικά και τοπικιστικά κριτήρια, με αποτέλεσμα το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα να είναι πενιχρό. Στους πολίτες δε δεν εμπεδώθηκε αυτό το πνεύμα της σύγκλισης και ομοψυχίας, πράγμα απαραίτητο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, αλλά ο τοπικισμός και τα μικροσυμφέροντα της κάθε μιας κοινότητας, υπερίσχυσαν του γενικότερου συμφέροντος των δήμων. Οι καυγάδες για τις έδρες των δήμων δεν αμβλύνθηκαν ποτέ και ήταν αιτία διχασμού και ασυνεννοησίας μέχρι και σήμερα. Τα τοπικά συμβούλια έχοντας ελάχιστες αρμοδιότητες και πόρους δεν βοήθησαν στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας και στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.
Το πρόβλημα της νέας διοικητικής αναδιάρθρωσης της πατρίδας μας είναι πέρα για πέρα ορατό. Η κεντρική εξουσία οφείλει να μεταβιβάσει ικανούς και αναγκαίους πόρους στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να καταστεί ο θεμέλιος λίθος για ένα νέο ξεκίνημα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για την πατρίδα μας. Ο συγκεντρωτισμός και η γραφειοκρατία μόνο δεινά μπορούν να επιφέρουν. Οι πολίτες πρέπει να στηρίξουν κριτικά και κινηματικά την όλη προσπάθεια για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και να επαγρυπνούν σε καταστάσεις που οδηγούν σε λύσεις που φέρνουν την Ελλάδα στο κλαμπ των τρίτων χωρών του κόσμου. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε, ότι χωρίς την παρέμβαση των πολιτών καμιά λύση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και εφικτή. Τέλος οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, πρέπει να κατανοήσουν ότι το πρώτιστο καθήκον και η ύπαρξή τους, έχει να κάνει με την προσπάθεια για την ευημερία των πολιτών και όχι για την διαιώνιση της πολιτικής τους παρουσίας και του κομματικού τους οφέλους.
Ελπίζω η νέα προσπάθεια συνένωσης δήμων και κοινοτήτων, να τύχει της αρμόζουσας προσοχής από την πολιτεία, από τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις αλλά και από τους πολίτες, για να μπορέσει να πετύχει για το καλό της πατρίδας μας και των πολιτών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: