Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας για την εκλογή νέου Διοικητικού συμβουλίου, έγινε από τον συμπατριώτη μας και φίλο Σωτήρη Σκουρλή αρχιτέκτονα μηχανικό, παρουσίαση μακέτας με την πρότασή του για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα τον ιστορικό ασφένταμο στην πάνω βρύση χώρου. Η πρόταση αυτή κατά κοινή ομολογία όσων παραβρέθηκαν, είναι μια ολοκληρωμένη και αισθητικά άρτια πρόταση, η οποία δεν αλλοιώνει το χώρο και την ιστορικότητα του μνημείου και αναδεικνύει με λιτό και περιεκτικό τρόπο τον ιστορικό ασφένταμο.
Εκείνο το οποίο μέλει γενέσθαι, είναι η εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση της πρότασης αυτής του Σωτήρη, και για το λόγο αυτό όλοι πρέπει να συμβάλλουμε οικονομικά.
Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι και πολύ περισσότερο οι έχοντες την ευθύνη των κοινών του χωριού μας, ότι τα πράγματα τα οποία αποτελούν κοινή περιουσία είναι διαχρονικά και μεταβιβάσιμα στις άλλες γενιές των ανθρώπων, ότι πρέπει να τα σεβόμαστε και να τα περιβάλλουμε με ιδιαίτερη στοργή και ευαισθησία. Οι παρεμβάσεις σε αυτά πρέπει να γίνονται με φειδώ και από ειδικευμένους ανθρώπους, για να αποφεύγονται οι κακοτεχνίες και οι κακογουστιές. Τέτοιο παράδειγμα κακογουστιάς και κακοτεχνίας αποτελεί η τοποθέτηση κλιματιστικών συσκευών στην πρόσοψη της εκκλησίας που είναι ορατές σχεδόν σε όλο το χωριό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια άσχημη εικόνα της εκκλησίας, που είναι ένα κομψοτέχνημα βυζαντινού ρυθμού. Παρεμβάσεις κακόγουστες στην εκκλησία έχουν γίνει και άλλες φορές όπως η βαφή του τρούλου με μπλε χρώμα η βαφή των σκαλιών κλπ. Με όλα τα παραπάνω δεν θέλω να αμφισβητήσω την αγάπη και το ενδιαφέρον των ανθρώπων που κατά καιρούς είχαν την ευθύνη αυτών των έργων. Θέλω όμως να πω ότι η αγάπη και το ενδιαφέρον δεν αρκεί για να πραγματοποιηθεί ένα άρτιο από άποψη τεχνικής και αισθητικής έργο. Το ρόλο αυτό πρέπει να το αναλαμβάνουν πλέον ειδικοί επιστήμονες, oι oποίοι έχουν τη γνώση την ευαισθησία και την αγάπη για τη δουλειά τους και τέτοιους ευτυχώς το χωριό μας και η περιοχή μας διαθέτει αρκετούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: